TOTAL FJERNELSE AF NEGL OG NEGLEROD (TOTALMATRIX)

 

Patient-information før total fjernelse af negl og neglerod

 

Der er planlagt operation med fjernelse af neglen og samtidig fjernelse af negleroden, således at man tilstræber at der ikke vokser en ny negl ud. Indgrebet foretages i lokalbedøvelse af tåen. Indgrebet kan foretages, både når tåen har infektion og når den er uden. Forløbet med klargøring, bedøvelse og operation varer i alt en halv times tid.

Det er ikke muligt selv at køre bil efter operationen, og derfor bør du få nogen til at hente og bringe dig. Det er også vigtigt at holde foden opad (på bagsædet af bilen på vejen hjem) og i ro resten af operationsdagen, samt dagen efter. Tag et par praktiske bukser på med god plads til forbindingen. I bør parkere bilen i parkeringskælderen under klinikken, så du ikke skal gå for meget efter operationen. Elevatoren fører op lige ved indgangen til klinikken. 

Lokalbedøvelsen af tåen varer 4 til 12 timer (nogle gange op til et døgn) efter operationen. Der vil være nogle smerter efterfølgende. Disse behandles med vanlig håndkøbsmedicin. Du bør således have Panodil og evt. Ipren derhjemme, hvis du kan tåle dette. Smerter og hævelsen kan mindskes ved, at man holder benet og foden højt (gerne over hjertehøjde), men om natten er det ok at ligge som normalt. Har man mulighed for det, kan det dog være en god ide at hæve fodenden en smule, eller ligge en pude under madrassen.

Forbindingen består af en ganske stor komprimerende bandage. Forbindingen bør fjernes efter 4 dage. De følgende dage har tåen godt af luft og sæbebadning, gerne med sæbespånevand og brug af engangsvaskeklude, 2 gange dagligt. Dette fortsættes indtil tåen er uden rødme, hævelse og sårene pænt helet. Man kan eventuelt sætte et plaster på om natten så længe det væsker fra tåen.

Opstår der gennemblødning af bandagen lægges der yderligere forbinding udenpå og foden holdes opad. Ved større gennemblødning kan forbindingen skiftes, enten her eller hos egen læge.

Det er ikke muligt på forhånd at sige, hvor lang en sygemelding der er nødvendig. Dette afhænger meget af det eventuelle arbejde. I nogle tilfælde kan arbejdet genoptages nogle dage efter operationen mens andre må vente, til de igen kan få sko på, hvilket typisk tager 2-4 uger.

Der er altid en risiko ved at lade sig operere, selv ved et mindre indgreb som dette. Der er risiko for betændelse, og i sjældne tilfælde kan der vokse en delvis negl ud igen. Det kan så være nødvendigt at fjerne dette ved et nyt indgreb.

Hvis der opstår problemer eller du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os i klinikkens åbningstid.

Ved akutte problemer uden for åbningstiden skal du kontakte egen læge eller lægevagten.

 

 

                                                                                                                                                                                         Læge Jan Smedegaard Hede    Marts 2024