MUCOIDCYSTE FINGER

Patient-information før operation for Mucoidcyste finger

 Der er planlagt operation for mucoidcyste på en finger. Indgrebet foretages i lokalbedøvelse. Forløbet med klargøring, bedøvelse og operation varer knapt en halv times tid. Du bør ikke selv køre bil efter operationen, og derfor bør du få nogen til at hente og bringe dig.

Lokalbedøvelsen i hånden varer typisk 4-6 timer (nogle gange op til et døgn) efter operationen. Der kan være lidt smerter i den første tid efter operationen. Disse behandles med vanlig håndkøbsmedicin. Du bør således have Panodil og evt. Ipren derhjemme, hvis du kan tåle dette.

Forbindingen består af et elastikbind over et plaster. Hvis forbindingen er for stram, skal du løsne den efter nogle timer. Forbindingen skal holdes rent og tørt og må fjernes efter 1-2 dage. Derefter kan der påsættes et plaster. Såret har dog også godt af luft ind imellem og må gerne bruses/vaskes efter forbindingen er fjernet. Undgå at få snavs i såret. Dæk trådende med et plaster, hvis der er risiko for snavs.

Engang imellem udleverer vi en fingerskinne. Denne skal bruges for at aflaste leddet på fingeren de første 2 uger. Skinnen må gerne tages af i forbindelse med bad/skylning af hånden eller hvis man ikke laver noget fysisk med hånden.

Såret er syet med en tråd, som skal fjernes efter ca. 8-10 dage. Trådende kan fjernes her i klinikken eller du kan få dem fjernet ved din egen læge.

Det er godt at bevæge fingre og hånd i tiden efter operationen for at modvirke stivhed. Dog er det vigtigt at du i det første døgn efter operationen holder hånden opad (gerne over hjertehøjde) og i ro for at mindske hævelse, blødning og smerter.

Øvelser:

  • Stræk og bøj fingrene mange gange i løbet af dagen.

  • Øvelser i varmt vand (først når såret er helet): Bøj og stræk dine fingre i vandet i ca. 10min. brug evt. en svamp. Det varme vand blødgør huden, arvæv og muskler. 

Det er ikke muligt på forhånd at sige, om en eventuel sygemelding er nødvendig, da dette afhænger meget af det eventuelle arbejde. Med let arbejde kan dette genoptages nogle dage efter operationen. Med tungt fysisk arbejde kan der gå nogle uger.

Der er altid en risiko ved at lade sig operere, selv ved så lille et indgreb som dette. Der er risiko for betændelse og nedsat funktion af nerver i området, men betydende komplikationer er heldigvis sjældne.

Der er ved denne lidelse en risiko for, at en ny cyste kan danne sig efter lidt tid, og der kan så, hvis denne også generer, blive tale om at foretage en ny lignende operation.

Hvis der opstår problemer eller du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os i klinikkens åbningstid.

Ved akutte problemer uden for åbningstiden skal du kontakte egen læge eller lægevagten.

 

 

                                                                                                                                                                                         Læge Jan Smedegaard Hede    Marts 2024