NERVEINDKLEMNING VED HÅNDLEDDET (KARPALTUNNEL)

Patient-information før operation for Karpaltunnel Syndrom

 Der er planlagt operation af nerveindklemning ved håndleddet. Indgrebet foretages i lokalbedøvelse. Forløbet med klargøring, bedøvelse og operation varer knapt en halv times tid. Du bør ikke selv køre bil efter operationen, og derfor bør du få nogen til at hente og bringe dig.

Lokalbedøvelsen i hånden varer typisk 4-6 timer (nogle gange op til et døgn) efter operationen. Du skal forvente lidt smerter i den første tid efter operationen. Disse behandles med vanlig håndkøbsmedicin. Du bør således have Panodil og evt. Ipren derhjemme, hvis du kan tåle dette.

Forbindingen består af et elastikbind over et plaster. Hvis forbindingen er for stram, skal du løsne den efter nogle timer. Forbindingen skal holdes rent og tørt og må fjernes efter 1-2 dage og erstattes af et nyt plaster, indtil stingene fjernes. Efter 2 dage må du gerne vaske/skylle såret dagligt. Undgå at få snavs i såret.

Såret er syet med en tråd, som skal fjernes efter ca. 8-10 dage. Trådende kan fjernes her i klinikken eller du kan få dem fjernet ved din egen læge.

Det er godt at bevæge fingre og hånd i tiden efter operationen for at modvirke stivhed. Dog er det vigtigt at du i det første døgn efter operationen holder hånden opad (gerne over hjertehøjde) og i ro for at mindske hævelse, blødning og smerter.

Øvelser:

  • Stræk og bøj fingrene mange gange i løbet af dagen.

  • Øvelser i varmt vand (først når såret er helet): Bøj og stræk dine fingre i vandet i ca. 10min. brug evt. en svamp. Det varme vand blødgør huden, arvæv og muskler.

Der kan være en del ømhed af hånden den første tid og det kan være en god ide, når trådende er fjernet og såret helet, at massere operationsområdet med en fed creme i efterforløbet. Dette er med til at øge blodgennemstrømningen og reducere hævelse.

Det er ikke muligt på forhånd at sige, om en eventuel sygemelding er nødvendig, da dette afhænger meget af det eventuelle arbejde. Med let arbejde kan dette genoptages nogle dage efter operationen. Med tungt fysisk arbejde kan der gå 4-6 uger. Du skal undgå arbejde som giver tryk på operationsområdet de første uger.

Der er altid en risiko ved at lade sig operere, selv ved så lille et indgreb som dette. Der er risiko for betændelse og nedsat funktion af nerver i området, men betydende komplikationer er heldigvis sjældne efter denne operation. Resultatet efter operationen er oftest godt, men om symptomerne fra nerven forsvinder helt afhænger af hvor længe og hvor meget nerven har været klemt. Der kan gå op til et års tid før nervefunktionen er helt på plads.

Hvis der opstår problemer eller du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os i klinikkens åbningstid.

Ved akutte problemer uden for åbningstiden skal du kontakte egen læge eller lægevagten.

 

 

                                                                                                                                                                              Læge Jan Smedegaard Hede    Marts 2024