KUSKEHÅND (DUPUYTREN)

Patient-information før operation for Kuskehånd

Der er planlagt operation af dine krummede fingre. Indgrebet foretages i lokalbedøvelse. Forløbet med klargøring, bedøvelse og operation varer knapt en halv times tid. Du bør ikke selv køre bil efter operationen, og derfor bør du få nogen til at hente og bringe dig.

Lokalbedøvelsen i hånden varer typisk 4-6 timer (nogle gange op til et døgn) efter operationen. Du skal forvente lidt smerter i den første tid efter operationen. Disse behandles med vanlig håndkøbsmedicin. Du bør således have Panodil og evt. Ipren derhjemme, hvis du kan tåle dette.

Operationen indebærer, at huden løsnes fra underlaget på en del af håndfladen. Blødning under huden er derfor en mulighed, dette modvirkes af en ekstra stor forbinding af hånden (næsten som en boksehandske).
Hvis forbindingen er for stram, skal du løsne den efter nogle timer. Forbindingen skal holdes rent og tørt og skal fjernes efter 3-5 dage, hvor man tilser såret. Herefter anlægges der en ny, mindre forbinding. De fleste patienter vil blive bedt om at møde til dette forbindingsskift i klinikken, hvis ikke køreafstanden er for stor. 

Såret er syet med en tråd, som skal fjernes efter ca. 12 dage. Trådende kan fjernes her i klinikken eller du kan få dem fjernet ved din egen læge.

Det er godt at bevæge fingre og hånd i tiden efter operationen for at modvirke stivhed. Dog er det vigtigt at du i det første døgn efter operationen holder hånden opad (gerne over hjertehøjde) og i ro for at mindske hævelse, blødning og smerter.

Øvelser:         

  • Stræk og bøj fingrene mange gange i løbet af dagen.

  • Stræk forsigtigt fingeren ud og hold strækket i 1½ min. Gentag øvelsen 2 gange dagligt.

  • Øvelser i varmt vand (først når såret er helet): Bøj og stræk dine fingre i vandet i ca. 10min. Brug evt. en svamp. Det varme vand blødgør huden, arvæv og muskler.

Der kan være en del ømhed af hånden den første tid og det kan være en god ide når trådende er fjernet og såret helet, at massere operationsområdet med en fed creme i efterforløbet. Dette er med til at øge blodgennemstrømningen og reducere hævelse.

Det er ikke muligt på forhånd at sige, om en eventuel sygemelding er nødvendig, da dette afhænger meget af det eventuelle arbejde. Med let arbejde kan dette genoptages efter ca. 14 dage. Med tungt fysisk arbejde kan der gå op til et par måneder.

Der er altid en risiko ved at lade sig operere. Der er risiko for betændelse og nedsat funktion af nerver i området. Oftest vil nervefunktionen bedres spontant i løbet af den første tid efter operationen, men der er en risiko for at der kan komme vedvarende føleforstyrrelse efterfølgende. Der er også mulighed for, at krummede fingre ikke kan rettes helt ud ved operationen. Der er en risiko for at huden ikke helt kan lukkes, eller at der kommer et mindre område med vævsdød, men dette vil normalt hele af sig selv.

Hvis der opstår problemer eller du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os i klinikkens åbningstid.

Ved akutte problemer uden for åbningstiden skal du kontakte egen læge eller lægevagten.

 

 

                                                                                                                                                                                         Læge Jan Smedegaard Hede    Marts 2024